TRYCKTIPS

TRYCKTIPS

Här har vi sammanställt de vanligaste ”felen” i filer som skickas inte bara till oss, utan till de flesta tryckerierna i landet. Tanken är att underlätta för dem av våra kunder som kanske inte är helt insnöade i hur tryck fungerar och på så sätt undvika att det uppstår onödiga kostsamma fel längs vägen och så att slutresultatet blir precis som Du har tänkt Dig.


Tipsen gäller i stort sett för alla typer av tryck, men om Du vill ha variabelt tryck, så är det alltid smartast att packa samtliga filer och typsnitt samt variabelfilen (excel) i en mapp och mejlar denna till oss.

1a. ONLINEBESTÄLLNING underlättas alltid om man först läser igenom de PDF-blad som finns under varje enskild produkt. I dessa filer finns instruktioner om de utfall och andra produktspecifika kraven vi som tryckare behöver för att Din produktion ska gå så smärtfritt som möjligt. Tänk på att varje justering som görs på tryckeriet innebär en debitering! 

1b. MANUELL BESTÄLLNING underlättas alltid om man kommer ihåg några viktiga rubriker. Format, material, antal, tryckfärger, eventuell efterbehandling, leverans och fakturaadresser. Handlar Du mot faktura så är företagets organisationsnummer obligatoriskt.

Vi föredrar att få material i PDF-format. PDF kan vi dels trycka som den är, utan länkade typsnitt, dels förhandsgranska så att bilder och andra element fungerar i tryck.


2. SKAPA DOKUMENTET I RÄTT FORMAT så att vi inte missuppfattar Dina önskemål. Detta gäller fram-

förallt vid beställning online, men är precis lika viktigt vid beställning på annat sätt.3. RENSA DOKUMENTETså att det inte ligger onödiga lager som ändå inte syns i tryck. Ju fler objekt i filen, ju tyngre blir den och svårare att skicka och hantera. Textfält i marginalerna kan ställa till det en del vid tryck, så rensa även bort sådana.


4. VEKTORISERA (omvandla texten till "banor") gärna texter så minskar risken för problem vid tryck. Internet är minst sagt sprängfyllt med mer eller mindre bra typsnitt som kan ställa till det i slutproduktionen.


5. VARIABELDATA är ett bra verktyg när man vill göra varje trycksak personligt. Möjligheten att införa variabler finns i de flesta programvarorna, men vill Du ha vår hjälp, så behöver vi en originalfil i t.ex. InDesign, märkning av vilka ord, bilder eller stycken som ska varieras, samt en excellista på variablerna..


6. ANVÄND FASTA TYPSNITT om Du inte skapar banor av Din text. I många designprogram finns en F-knapp för att feta upp texten, men bara för att det ser bra ut i Ditt program, innebär det inte att det ser bra ut i tryck. Typsnitt kan bli ett problem om tryckeriet behöver gå in och justera före tryck.

7. BILDUPPLÖSNING är enormt viktigt och vi kan inte nog understryka detta. För allt traditionellt tryck behöver vi en upplösning på 300dpi (punkter per tum). Bilder som hämtas från Internet ligger som standard på 72dpi och kan därför inte tryckas på till exempel ett visitkort. Detta är ett av de vanligaste felen i filer som skickas till tryck, då bilderna ju såg bra ut på bildskärmen.


8. UTFALL OCH SKÄRMÄRKEN är alltid något vi vill ha i Dina filer, men extra viktigt är det om Du har bilder eller andra element som ska ligga vid kant. Utan utfall blir det lätt ”sorgkanter” i vitt när vi renskär, så därför vill vi ha 3mm utfall. Minst lika viktigt som utfall, är att vi även vill ha 3mm marginal från ytterkanterna på sådant Du vill ha med, till exempel texter, adresser, foton som inte ska gå ut i kant.
9. VEKTORGRAFIK är extra viktigt när en logotyp eller liknande skall kunna förstoras eller förminskas utan att kvaliteten ändras. Ska vi producera en skuren text i vinyl, är vektorgrafik en nödvändighet för att utrustning och programvara skall kunna kommunicera.

Känner Du Dig osäker på något, så hör av Dig till oss på support@24htryck.se, så hjälper vi Dig! Du kan även beställa en snabbutbildning av oss. Då kommer vi ut till Dig och går igenom viktiga punkter i produktionscykeln och lär Dig hur Du sparar pengar på att skapa Dina original själv.

24HTRYCK

FRÅN IDÉ TILL VERKLIGHET

 

© Copyright.

All Rights Reserved.

FÖRSÄLJNING

 

NY ADRESS!
Eskilstorpsvägen 7, Båstad

support@24htryck.se

0700 92 82 10

Följ oss

 

Facebook

HUVUDKONTOR

 

Eskilstorpsvägen 7

26996 Båstad

0431 700 45

ekonomi@24htryck.se